Пн - Пт: 09.00 - 18.00
Сб: 10.00 - 14.00
Часто шукають: Вентилятор для круглих каналів,Витяжний вентилятор,Побутовий рекуператор,Піч тривалого горіння,Вентилятори Вентс
Часто шукають: Вентилятор для круглих каналів,Витяжний вентилятор,Побутовий рекуператор,Піч тривалого горіння,Вентилятори Вентс

Важливість вентиляції для побутових приміщень з великою вологістю, для запобігання появи цвілі і грибка

  Переважна кількість квартир житлового фонду, так званих «хрущовок» різних серій, було здано в експлуатацію від 60 до 40 років назад. Масове будівництво доступного житла і його швидке введення в експлуатацію забезпечувалися, зокрема, простими проектними рішеннями по природної вентиляції приміщень. Такі рішення застосовуються і зараз при будівництві житлових будинків. У той же час, технології і матеріали, що використовуються при будівництві сучасних багатоповерхових будівель, герметичність віконних систем і утеплення зовнішніх стін, зумовлюють інші умови підтримки оптимальних параметрів внутрішньоквартирної атмосфери. Ключовим показником комфортності атмосфери для всіх типів будівель є відносна вологість повітря.Особливості повітрообміну в малоповерхових будинках, затінення їх віконних прорізів виросли за цей час деревами створюють особливий мікроклімат в таких квартирах, однією зі складових якого є підвищена вологість. При цьому її значення можуть зростати на перших і останніх поверхах за рахунок підвальних приміщень і протікання даху. У сучасних же будівлях збільшення вологості можливо через прихованих витоків з водопровідної або опалювальної системи як в квартирах, так і в міжповерхових перекриттях. Ці фактори, а також недоліки систем природної вентиляції ведуть до збільшеної вологості повітря в приміщеннях як раніше побудованих будинків, так і зданих в експлуатацію відносно недавно.
   Рівень відносної вологості залежить від температури навколишнього середовища і в умовах використання природної вентиляції повинен знаходитися в межах від 30 до 45% взимку і від 30 до 60% в літній період. У житлових приміщеннях граничне нормативне значення відносної вологості в будь-який період року не повинно бути вище 60%.
   Кліматологія, в залежності від значень вологості повітря, виділяє чотири норми комфортності внутрішньокімнатних атмосфери: сухе повітря (менше 40%), нормальний (40-50%), вологий (50-60%), мокрий (більше 60%). Підвищення відносної вологості понад 70-75%, навіть з прийнятною для людини температурою повітря в діапазоні від 18 до 24 ° С, призводить до зсуву точки роси і появі конденсату на холодних поверхнях, що в свою чергу підвищує загальну вологість в приміщенні за рахунок прямого випаровування вологи.
   Чисто фізіологічне сприйняття підвищеної вологості призводить до відчуття дискомфорту (задушливому, підвищенню потовиділення). У більшості випадків це не робить істотного впливу на імунну систему людини, однак постійний рівень вологості понад оптимального значення (45%) може призвести до появи чинників, значно послаблюють її захисні властивості, виникнення хронічної алергії.
   Відомо, що алергени, що знаходяться в закритих приміщеннях, чинять негативний вплив на здоров'я людини і призводять до алергічних ринітів, алергічних дерматитів та інших алергічних захворювань. Медична статистика відводить алергенів мікроскопічних грибів друге місце по впливу на імунну систему після кліщів домашнього пилу. Ці гриби, як і пил, поширені всюди, а реально людині доводиться контактувати з сотнею їх видів. Поки відносна вологість повітря знаходиться в оптимальних межах, людина не помічає присутності міцелію, так як розмноження спор грибів не відбувається. При збільшенні вологості починається активний процес спороутворення, що переходить в лавиноподібний при збільшенні вологості повітря від 65% і вище. Візуально це проявляється появою цвілі, переважно на вологих поверхнях - особливо в сирих, слабо провітрюваних приміщеннях. Також вона нерідко з'являється в кондиціонерах, посудомийних і пральних машинах, в кутах і на стиках стін, междукафельних швах ванних і туалетних приміщень. Крім негативного впливу цвілі на здоров'я людини, вона здатна за короткий термін привести в стан потерті дерев'яні конструкції, а також інтенсивно впливає на руйнування бетону, цегли, штукатурки.
   Ефективним засобом протидії поширенню цвілі є автоматична підтримка нормального рівня вологості використовуваного повітря. Це можливо при заміні природної вентиляції примусової припливно-витяжної, з урахуванням реалізації 10-кратного повітрообміну в приміщенні.
   Сучасні вентиляційні системи мають широкий розкид параметрів, але в даному випадку домінуючим є наявність опцій, що дозволяють підтримувати необхідний рівень відносної вологості.
Використання витяжних вентиляторів німецької фірми «Блауберг» дозволить ефективно вирішити вищеописану завдання. Безшумні і енергоефективні моделі, наприклад, Moon, Hi-Fi або Bavaria легко монтуються за допомогою шурупів в стеновом або стельовому вентиляційному отворі замість решітки. Моделі мають однакові технічні характеристики, але різні лицьові панелі, що дозволяє вибрати їх з урахуванням існуючого інтер'єру. Вони оснащені налаштованим таймером чамени для затримки включення вентилятора від 10 секунд до 2 хвилин і його виключення від 2 до 30 хвилин, а також налаштованим датчиком вологості, що включає електродвигун вентилятора в діапазоні вологості навколишнього середовища від 60 до 90%. При досягненні заданої вологості електродвигун витяжного вентилятора автоматично запускається і працює, поки вологість навколишнього середовища знаходиться в діапазоні від заданого рівня до 90%. При зниженні вологості до заданого рівня роботу електроприладу в період ще від 2 до 30 хвилин контролює таймер затримки вимкнення.
  Також для оптимізації вологості повітря можна використовувати інтелектуальні вентилятори виробництва АТ «ВЕНТС» серії ВЕНТС iFan. Ці моделі з подібними технічними характеристиками оснащені багатофункціональними панелями управління інтелектуальними функціями. Зокрема, є інтелектуальний датчик вологості з 3-ма режимами роботи: SLEEP - вентилятор очікує сигнал від датчика вологості або зовнішнього вимикача; SILENT - оптимальний режим видалення вологості, який забезпечує достатню продуктивність вентилятора (до 83 м3 / год) в поєднанні з безшумною роботою; MAX - режим видалення зайвої вологості, при якому швидкість обертання крильчатки забезпечує максимальну продуктивність вентилятора (до 133 м3 / ч). Застосування таймера видалення вологості дозволяє встановлювати час роботи вентилятора для остаточного видалення вологості після її стабілізації (30, 45, 60 хвилин). У пристрої передбачена функція плавного регулювання продуктивності в діапазоні 10 швидкостей для режимів SILENT і MAX. Крім цього, є режим цілодобового провітрювання, що дозволяє на невеликій швидкості забезпечувати мінімальний повітрообмін в приміщенні. У разі ж зміни вологості вентилятор автоматично перейде в режим MAX. Колірна гамма лицьових декоративних панелей дозволяє легко вмонтувати вентилятор в будь-який інтер'єр.